Krzysztof Napiórkowski

Wokalista, a także pianista, gitarzysta, kompozytor, autor tekstów piosenek i producent muzyczny.

Krzysztof Napiórkowski
Fot. Zuza Krajewska
Nagrody

Jako student zdobył kilkanaście nagród na największych festiwalach twórczości studenckiej, m. in. na Spotkaniach Zamkowych w Olsztynie (2005), Poetyckiej Dolinie w Warszawie (2006), OPPP w Oleśnie Śląskim (2006), Bazuna w Elblągu (2006), Wieczorne Nastroje (2006), Studenckim Festiwalu Piosenki w Krakowie (z zespołem Po godzinach). Laureat Nagrody Akademii Podlaskiej (2006), a także głównej nagrody Festiwalu 3M (2012).
Nominowany do nagrody Fryderyk 2019 za solowy album “Semi electric”.

Działalność muzyczna

Nagrał 8 albumów solowych. Od ponad 15 lat koncertuje i nagrywa w kraju i za granicą. Brał udział w kilkudziesięciu projektach muzycznych z udziałem znakomitych muzyków, w setkach koncertów, wielu programach telewizyjnych i radiowych, a także współpracował podczas prac nad albumami innych wykonawców jako autor, wokalista i instrumentalista.

Jest autorem kilkuset utworów, głównie piosenek. Napisał muzykę do tekstów wybitnych poetów takich jak m.in. Adam Mickiewicz, Bolesław Leśmian, Dylan Thomas, Zbigniew Herbert, Jan Twardowski jak również autorów współczesnych jak Krzysztof Karasek, Jacek Cygan, Michał Zabłocki, Andrzej Saramonowicz, Wojciech Kass, Paweł Szydeł.

Współpracował z Artystami m.in takimi jak: Anna Maria Jopek (album 10 x Twardowski), Anna Jurksztowicz (kompozycja i produkcja albumu Jestem taka sama), Dorota Miśkiewicz (album Ziemie obiecane), Joanna Kondrat (kompozycja utworów na albumy Samosie, Niebieska płyta) Adam Strug (album 10 x Twardowski, zespół Monodia Polska), Marek Napiórkowski (albumy CV, Ziemie obiecane), Michał Jurkiewicz (zespoły Po godzinach, Śrubki).

Krzysztof Napiórkowski Gintrowski 2016 12 05 Teatr Wielki 270 kopia 1
fot: www.sportografia.pl
Muzyka filmowa i teatralna

Kompozytor muzyki do filmu Prezent (reż. Dominika Długokęcka). Utwory Krzysztofa Napiórkowskiego wielokrotnie wykorzystywano w radiu i telewizji (m.in. w popularnym serialu Prawo Agaty). Tworzy również muzyką teatralną i ilustracyjną oraz jingle radiowe. Współpracował z Państwową Wyższą Szkołą Teatralną w Krakowie.

Udział gościnny

Brak udział w nagraniach m. in. zespołu Śrubki, Joanny Kondrat, Jerzego Filara i zespołu Nasza Basia Kochana, zespołu Monodia Polska, Krzysztofa Kiljańskiego, Moniki Lidke, Ewy M, Anny Jurksztowicz, Wojciecha Majewskiego, Parezana, a także na składankach Smootch Jazz Cafe, Kraina Łagodności, Moja Kraina Łagodności, Ballady i Niuanse, Piosenki nie tylko deszczowe i wielu innych, a także w projektach koncertowych m.in. Marek Napiórkowski & Krzysztof Napiórkowski, Gintrowski – a jednak coś po nas zostanie, Wojciech Kass – Ba!, Śrubki.

Dyskografia solowa

CV (2022)

Napiórkowski / Mickiewicz Sonety Krymskie (2020), 

Semi electric (2018), 

10 X Twardowski (2016), 

Ziemie obiecane (2014),

 Drugi oddech (2012) 

Introspekcja (2008), 

Granie Herberta (2008).

Najnowsze single
Najnowsze videoklipy